poniedziałek, 2 września 2013

mama gotuje dziecku

  Dzisiaj będzie kulinarnie. Długo wzbraniałam się przed gotowaniem Olkowi mięsa, którego pochodzenia nie byłam pewna. Jednak teraz w mojej lodówce pojawił się kurczak wyhodowany i wykarmiony przez Olkową prababcię, którego ze spokojnym sumieniem mogę podać mojemu dziecku. Dzisiaj postanowiłam ugotować z nim zupkę jarzynową, która zdecydowanie podbiła maleńkie podniebienie i doczekała się dwóch dokładek :)

Zupka jarzynowa z kurczakiem
Do jej przygotowania potrzebne nam będą:
- trzy małe marchewki
- pietruszka
- kawałeczek selera
- kawałeczek pora
- dwie gałązki natki pietruszki
- jeden mały ziemniak
- pół udka kurczaka
- woda Mama i ja
Oczywiście możemy dodać również inne warzywa, np. kalarepkę, kalafiora czy brokuła. 
Ja miałam w domu akurat te. 

Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, po czym kroimy na małe kawałeczki. Gotujemy w około 300 ml wody aż będą miękkie. Myjemy kurczaka i gotujemy w oddzielnym garnku. Gdy warzywa ugotują się przekładamy je do wysokiego naczynia, dodajemy natkę pietruszki, połowę udka kurczaka i zalewamy wodą z warzyw. Całość miksujemy blenderem. Taka ilość zupki wystarcza nam na dwie porcje.














1 komentarz: