czwartek, 8 maja 2014

szparagowo mi! ;)


Do przygotowania pieczonych szparagów w boczku z jajkiem sadzonym potrzebne nam będą :
(porcja dla dwóch osób)

-10 zielonych szparagów
-4 jajka
-10 plasterków boczku
-masło
-oliwa z oliwek
-sól
-pieprz

Jak je przygotować? :

Szparagi umyj i lekko zegnij przy końcu, dzięki czemu odłamią się zdrewniałe końcówki, a pozostanie tylko ta smaczna część! Następnie, tak przygotowane szparagi owiń przy końcu plastrami boczku, po czym ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz przez 15 do 20 minut. Będą gotowe kiedy boczek ładnie się zarumieni. 5 minut przed podaniem przygotuj jajka sadzone. Najlepiej usmażyć je na odrobinie masła i oliwy na średnim ogniu. Białka powinny ściąć się całkowicie, podczas gdy żółtko ma pozostać płynne. Jeszcze odrobina soli i pieprzu... 



















Qué aproveche!


  Co można robić w chłodne deszczowe dni? Jakiś czas temu nie wyobrażałam sobie innej odpowiedzi, niż "leżeć pod kołdrą z książką i wielkim kubkiem herbaty w skarpetkach na stópkach, zasypana pysznościami!" Teraz jednak pewnie moja odpowiedź nieco bardziej Was zaskoczy... "Można wybrać się całą rodziną na wycieczkę po dzikiej klatce schodowej i nieznanym parkingu podziemnym!" ...No dobra, nieco ubarwiłam ;) Ważne że były "bruum bruumy"!







2 komentarze: