niedziela, 4 maja 2014

grill po naszemu

  Dzisiaj chciałam Wam przedstawić potraw idealną, która będzie świetną alternatywą dla tych, którzy mają dość skwierczącej karkówki i ociekającej tłuszczem kiełbasy! Te dania niestety na stałe wpisały się w grillowy klimat polaków, a szkoda. Wychodząc temu na przeciw dzisiaj pokażę Wam, jak wyczarować przepyszne i za razem efektowne danie właśnie na grillu. Wiąże się z nim dość zabawna historia! Nad jezioro wyjeżdżaliśmy w lany poniedziałek, bez możliwości zakupienia żadnych niezbędnych nam produktów, ponieważ wszystkie sklepy były pozamykane. Pozbieraliśmy więc zapasy od całej rodziny i poszliśmy na kulinarny żywioł. Zobaczcie, co udało nam się stworzyć! Co ciekawe wszystkie składniki idealnie się komponowały i uzupełniały! Musicie koniecznie spróbować!





do przygotowania grillowanych krewetek potrzebne nam będą:
- 800g dużych krewetek 
- sok z 1 cytryny
- czosnek świeżo mielony
- sól morska świeżo mielona
- pieprz świeżo mielony
- oregano
- tymianek
- masło
- białe wino, ja użyłam sauvignon blanc
- dojrzały melon 
- kiełki rzeżuchy

  Przygotowujemy marynatę z soku z cytryny, soli, pieprzu, czosnku oraz ziół. Oczyszczone krewetki zalewamy marynatą i odstawiamy na minimum godzinę. Po upływie tego czasu rozpalamy grilla i układamy krewetki na specjalnej tacce. W trakcie pieczenia układamy na krewetkach cienkie plasterki masła. Co jakiś czas podlewamy krewetki pozostałą marynatą oraz białym winem. Melona kroimy i układamy na talerzu razem z rzeżuchą. Gotowe krewetki wykładamy na przygotowane dodatki.
















Bon Appétit!

2 komentarze: