piątek, 27 czerwca 2014

muffinki z mascarpone, wanilią i borówkami!



 Dzisiaj chciałabym podzielić się z tobą przepisem na muffinki z serkiem mascarpone. Są one lekkie, proste w przygotowaniu, idealne na lato. A co najlepsze można je zrobić z poziomkami, malinami, truskawkami, jeżynami... Ja dzisiaj wybrałam borówki!

Do przygotowania muffinek potrzebujemy:
  ciasto:
- 400g mąki
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 130g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  masa mascarpone:
- serek mascarpone
- śmietanka 30%
- cukier puder
- laska wanilii
- dżem nisko słodzony owoce leśne
- 2 opakowania borówek

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy, po czym nakładamy cienką warstwę do papierowych foremek na babeczki i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Laskę wanilii podgrzewamy w niewielkiej ilości śmietanki, resztę wraz z wanilią ubijamy na sztywno, pod koniec miksowania dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo serek mascarpone i na niewysokich obrotach miksera łączymy całość w krem o lekkiej konsystencji. Krem wkładamy do lodówki na około godzinę. Po upływie czasu, wykładamy krem do na ostudzone ciasto. Dekorujemy dżemem i owocami. Dżem można również umieścić wewnątrz ciasta.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz